HRM en competentieontwikkeling – april 2021

04 mei 2021

De rol van digitale arbeidsplatforms en AI bij de transformatie van het werken
Het ILO- rapport World Employment and Social Outlook 2021 (28,91 MB) beschrijft hoe de hedendaagse platformeconomie de manier waarop werk wordt georganiseerd transformeert. ILO analyseert de impact van digitale arbeidsplatforms op bedrijven, werknemers en de samenleving als geheel.
In het BCG - Faethm rapport The Future of Jobs in the era of AI kijken de auteurs naar de potentiële impact van verschillende technologieën op functies in drie landen: de VS, Duitsland, en Australië. Op basis van onderliggende demografische gegevens in elk land ontwikkelden ze gedetailleerde scenario's die de effecten van de nieuwe AI-technologieën modelleren.

Flexibel werken is een blijvertje - en gaat gemeten worden
CIPD meldt dat 63% van de deelnemers aan hun VK werkgeversenquête (805 kB) zei van plan te zijn het gebruik van hybride werken in te voeren of tot op zekere hoogte uit te breiden. Daarbij wordt tijd “op het werk” gecombineerd met tijd thuis, afhankelijk van de functie-eisen, de behoeften van het individu en het team, en de werkmethoden van het team. Uit een McKinsey-studie blijkt echter dat werknemers het gevoel hebben dat zij nog te weinig hebben vernomen over de plannen van hun werkgever voor werkregelingen na COVID-19. Organisaties mogen dan wel een algemene intentie hebben aangekondigd om hybride virtueel werk in de toekomst te omarmen, maar volgens de werknemers hebben te weinig van hen dit uitgewerkt in hanteerbare richtlijnen, beleidslijnen, verwachtingen en benaderingen.
Gallup heeft een artikel gepubliceerd over de prestatiedomeinen die het succes in drie kernprestatiedomeinen (mijn werk, mijn team, mijn klant) uitvoerig beschrijven en consistent voorspellen en die elke leidinggevende kan gebruiken om de productiviteit van werknemers te evalueren, ongeacht de (werk)locatie van de werknemers.

Angsten, hoop en acties bij het (om)scholen van de beroepsbevolking
Maar liefst 17% van de werkende Nederlanders is bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op de arbeidsmarkt, zegt Lepaya op basis van onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Panelwizard. Hoewel 92% van de werknemers aangeeft op dit moment te beschikken over alle benodigde vaardigheden om hun huidige baan naar behoren uit te voeren, vreest 42% dat deze skills er over 20 jaar niet meer toe doen. Meer informatie vindt u in een verdiepingsartikel.
Nieuw onderzoek Hopes and fears 2021 van PwC onder 32.500 werknemers in 19 landen schetst een beeld van een wereldwijde beroepsbevolking die de verschuiving naar werken op afstand ten gevolge van COVID19 slechts als het topje van de ijsberg ziet. Meer dan de helft van de beroepsbevolking vreest dat automatisering veel banen in gevaar gaat brengen; 48% denkt dat "traditioneel werk er in de toekomst niet meer zal zijn" en 39% denkt dat het waarschijnlijk is dat hun baan binnen vijf jaar verouderd zal zijn.
Volgens nieuw onderzoek van DTU, uitgevoerd in acht Europese landen, spelen zes factoren een belangrijke rol bij het welzijn en de efficiëntie van Europese kenniswerkers. Drie factoren vertegenwoordigen de belangrijkste voordelen van het thuiswerken: evenwicht tussen werk en privéleven, verbeterde arbeidsefficiëntie en meer controle over het werk. De belangrijkste nadelen zijn thuiswerkbeperkingen, werkonzekerheden en ontoereikende hulpmiddelen. Een artikel (1,01 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.