EU: Parlement stemt voor terugdringen kunststof draagtassen

04 mei 2015

Het gebruik van de meest voorkomende en meest vervuilende plastic zakjes wordt drastisch ingeperkt dankzij nieuwe wetgeving die 28 april in het Europees Parlement is aangenomen. De nieuwe regels laten lidstaten de keus: óf ze nemen maatregelen zodat het jaarlijkse gebruik van lichtgewichtzakjes per inwoner niet hoger is dan negentig in 2019 en veertig in 2025, óf ze voeren voor 2018 een verplichte vergoeding in voor plastic tasjes.
Plastic lichtgewicht-zakjes - dunner dan 50 microns - zijn de meest gebruikte zakjes in de EU. Omdat ze zich slechter lenen voor hergebruik dan de dikkere plastic tassen, belanden ze eerder op de storthoop (Persbericht Europees Parlement, 28 april 2015).
Klik hier voor het persbericht.
Klik hier voor de richtlijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Klik hier voor een video van het Europees Parlement over het gebruik van kunststof draagtassen en het milieu.
Met de NVC MERGE (Members-only Environmental Regulations Guide) blijft u op de hoogte van de eisen die op milieugebied gesteld worden aan verpakkingen. De MERGE is gratis en exclusief voor NVC-leden.
Klik hier voor meer informatie over de NVC E-Workshop Sustainable Innovation in Packaging.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411. Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse overzicht, de NVC Members-only Update.