NVC Actualiteitencollege Juridische bescherming van verpakkingen - merken, modellen en patenten (in het Engels)

Voor de consument zijn de verpakkingsvorm, de gebruikte kleuren en de grafische vormgeving vaak de herkenningspunten in het schap in de supermarkt. Daarnaast worden eisen als “Carbon footprint” en houdbaarheid steeds hoger. Het komt regelmatig voor dat concurrenten proberen mee te liften op het succes van een merk door een verpakking te gebruiken die qua vorm en kleurgebruik erg veel lijkt op de verpakking van het succesvolle merk.

Het beschermen van uiterlijk en/of techniek van verpakkingen door het merk of het model te registreren kan erg belangrijk zijn voor het beschermen van uw ontwikkelingsvoorsprong en voor het versterken van uw concurrentiepositie. Dit gaat zowel op voor fabrikanten van verpakte producten als leveranciers van verpakkingen en verpakkingssystemen. Wanneer loont het aanvragen van een patent en hoe kunt u de patentinformatie van anderen gebruiken voor uw eigen onderneming? En wat te doen tegen kopieën uit bijvoorbeeld China?

Peter van Essen is patent attorney en medeoprichter van het octrooibureau ELLENS & VAN ESSEN. Erwin Haüer is merkenadviseur en senior partner bij Knijff Merkenadviseurs. Zij zullen deze onderwerpen behandelen tijden dit NVC Actualiteitencollege en uiteraard ingaan op al uw vragen.