Verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot 2022

Sinds de start in 1958 heeft De Gouden Noot zich ontwikkeld tot ’s werelds meest competitieve verpakkingswedstrijd. Met De Gouden Noot stimuleert het NVC Nederlands Verpakkingscentrum ‘holistisch’ innoveren in verpakte producten en verpakkingen. De wedstrijd kent geen deelcategorieën; alle inzendingen worden integraal beoordeeld op hun over-all innovativiteit.

De wedstrijd dankt zijn naam aan de unieke winnaarstrofee met daarin de massief gouden walnoot, symbool van een duurzame, effectieve en innovatieve verpakking. Het winnen van de wedstrijd brengt significante wereldwijde bekendheid, zowel online als fysiek via toonaangevende verpakkingsbeurzen en -events, waaronder de interpack 2023 en de ALL4PACK Emballage Paris. Deelnemen aan de wedstrijd geeft de onderneming en de medewerkers ook erkenning voor al hun innovatie-inspanningen.

De jurering heeft plaatsgevonden in twee rondes. De jury is onafhankelijk en omvat qua samenstelling alle aspecten van het verpakken. Juryvoorzitter is prof.dr.ir Renee Wever. In de eerste jureringsronde op 19 en 20 mei 2022 zijn uit de maximaal veertig inzendingen tien finalisten geselecteerd. Niet-finalisten ontvingen een rapport met daarin de bevindingen van de Jury over hun inzending.
In de tweede juryronde, 15 september 2022, werden de finalisten in staat gesteld hun inzending te presenteren ten overstaan van de gehele jury. De jury beslist vervolgens welke inzending het Goud wint en welke de Zilveren en de Bronzen Noot.


Winnaars en finalisten De Gouden Noot 2022
De prijsuitreiking van de 31ste editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot vond plaats op donderdag 6 oktober 2022, en werd live gestreamd vanuit de A'DAM Toren. Tijdens deze geweldige livestream, gepresenteerd door Francesca Vanthielen, is De Gouden Noot met zijn runners up vergeven. De eer voor De Gouden Noot 2022 ging naar Masterpack Group met zijn ‘Modified Atmosphere Technology’ (GOUD), gevolgd door PACKSYS GmbH met de 'Capsule Dispenser' (ZILVER) en Mibelle Group met de 'PET bottles from CO2 recycling' (BRONS). De winnaars en de andere finalisten ziet u hier.
 

De Gouden Noot 2024
De verpakkingsinnovatiewedstrijd wordt elke 2 jaar georganiseerd en zal weer terug keren in 2024!  Op 4 mei 2023 gaat de inschrijving open voor de 32ste editie van De Gouden Noot.

Neem voor meer informatie contact op met Corné Huijben, manager NVC Kennisontwikkeling en Projecten via c.huijben@nvc.nl of contacteer het NVC-verenigingsbureau (telefoon +31-182-512411 of e-mail info@nvc.nl).