"Onzichtbare” innovatie wint 30e editie 's werelds meest competitieve verpakkingswedstrijd De Gouden Noot

12 oktober 2020

De prijsuitreiking van de 30e editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot vond plaats op donderdag 8 oktober 2020 en werd live gestreamd vanuit de A'DAM Tower. Tijdens deze fenomenale avond, gepresenteerd door Francesca Vanthielen, is De Gouden Noot met zijn runners up als meest competitieve verpakkingsinnovatie award vergeven. De eer voor De Gouden Noot 2020 ging naar FiliGrade met zijn ‘digital codes for recycling’ (goud), gevolgd door O-I met Expressions (zilver) en Eurotrol met de CueSee Ringe (brons).


GOUD: FILIGRADE DIGITALE CODERING

Deze innovatie op het gebied van digitale codering betekent een doorbraak bij het oplossen van de milieuproblemen die de afgelopen jaren zijn ontstaan bij het grootschalig inzetten van plastic verpakkingen. Verpakken is het tijdelijk integreren van een verpakking en een product om het gebruik van het product mogelijk te maken; de wereld doet dit iedere seconde meer dan driehonderdduizend keer en verpakken in plastic maakt hier een groot deel van uit. De innovatie van FiliGrade maakt het mogelijk individuele verpakkingen uniek te coderen en op basis van de aldus gegenereerde informatie de Collect-Control (“inzameling”) en Backend (omzetting van geleegde verpakkingen naar materialen voor nieuwe toepassingen) van het verpakken drastisch te verbeteren.

ZILVER: O-I EXPRESSIONS

Deze innovatie brengt de wereld van creativiteit, gepersonaliseerd design en kleinere series binnen in het domein van glasverpakkingsindustrie. Digitaal bedrukte en met reliëf uitgevoerde prachtige glazen flessen zijn een bron van inspiratie voor vele consumentenmarkten wereldwijd – en dus ook voor de Jury van De Gouden Noot 2020.


BRONS: EUROTROL CUESEE RINGE

Met de gouden standaard van de glazen ampul (inert, veilig, lang houdbaar) als vertrekpunt, heeft deze innovatie het gebruiksgemak, de veiligheid en de duurzame flexibiliteit in vele hoogwaardige toepassingen significant verhoogd. De geometrie van de bodem van de ampul is opnieuw ontworpen in combinatie met een speciale ring om het glas lokaal te verzwakken voor het gecontroleerd breken van de ampul. Eventuele glassplinters worden uitgefilterd met een zeer innovatief polyester geweven materiaal. De ampul wordt daarbij zonder breuk en lekkage veilig in de houder gehouden. Dit alles gaat gepaard met een elegant design en het voldoen aan de meest strenge wet- en regelgeving wereldwijd.

Meer informatie
Alle informatie over de tien finalisten van deze 30e editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot, de jury en de Prijsuitreiking die op donderdag 8 oktober 2020 plaatsvond in de A’DAM Tower Amsterdam, vindt u op www.degoudennoot.com.

Hoge-resolutie foto’s op aanvraag via
info@nvc.nl, telefoon +31-(0)182-512411.
Meer informatie over Verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot:
Corné Huijben.