Goud in verpakkingsinnovatie voor de BeeMagicTray

01 oktober 2014

Verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot 2014 is gewonnen door BeeMagicTray, een grensverleggende oplossing voor het verpakken van vlees. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens het 10e NVC Verpakkingsinnovatie Diner op dinsdag 30 september 2014 in het Holland Casino te Utrecht.

De Gouden Noot is ’s werelds meest competitieve verpakkingsinnovatiewedstrijd. Met De Gouden Noot stimuleert het NVC Nederlands Verpakkingscentrum innovaties op het gebied van verpakte producten en verpakkingen. De Gouden Noot dankt zijn naam aan de unieke trofee met daarin de massief gouden walnoot, teken van een duurzame, effectieve en innovatieve verpakking.

De kick-off van deze 27e editie vond plaats op 2 oktober 2013 in het Atomium in Brussel. Op 8 en 9 april 2014 vond de eerste jureringsronde plaats, waarbij alle ingezonden verpakkingen fysiek aanwezig waren voor de jurydiscussie. Aan het eind van deze twee dagen maakte de 20-koppige jury haar keuze voor de tien finalisten. In de tweede ronde, op 10 september 2014, verdedigde ieder van deze tien finalisten zijn inzending ten overstaan van de voltallige jury.

Juryvoorzitter prof. Dr. Onno Omta over de winnaar: “Het Goud is voor een consumentenverpakking met ongedachte mogelijkheden. Een oude natuurwet werd opnieuw ontdekt en dat maakte het mogelijk een heel eenvoudige verpakking te maken waar complexiteit tot nu toe standaard was. Dus Simplificatie door Innovatie! Het is een verpakkingstray voor vleesproducten, die door dit concept ook nog eens langer houdbaar blijven in de supermarkt of thuis in de koelkast. De tray is geschikt voor modified atmosphere packaging (MAP) waarbij geen gebruik meer wordt gemaakt van de traditionele vochtabsorbers. De magic zit ‘m in de honingraat bodem die het overtollige vocht vasthoudt dankzij de capillaire werking. De traditionele ‘pad’ op het conventionele vleestraytje kan voortaan achterwege blijven. Al met al levert deze verpakking een positieve bijdrage aan zowel de voedselveiligheid als de hygiëne van vleesproducten.”

De Zilveren Noot ging naar de Locked4Kids blisterverpakking, een doorbraak op het gebied van kindveilige medicijnenverpakkingen. De centrale vraag was hier: Wat kunnen kleine kinderen niet en volwassenen wèl? Deze schijnbare tegenstelling is met dit concept zeer elegant opgelost.

De Bronzen Noot was voor de SpRing Latch, een verpakkingsinnovatie voor de markt van verven en chemicaliën, wereldwijd meer dan 60 miljoen vaten groot. Een slimme ring met geïntegreerde veer doet nu het sluitwerk en laat zich ook gemakkelijk openen zonder extra apparatuur.

De winnaars van Goud, Zilver en Brons alsmede de overige zeven finalisten zijn te zien op de NVC-stand op de Macropak (Hal 2, stand 020) en op de NVC-website.

De inschrijving voor de 28e editie van De Gouden Noot is inmiddels geopend. Contacteer Ger Standhardt, NVC manager Kennisontwikkeling en Innovatieprojecten voor informatie en het inschrijfformulier.

Meer informatie
Hoge-resolutie foto’s op aanvraag via info@nvc.nl.
Meer informatie over de wedstrijd: Ger Standhardt.