NVC Introductiecursus Verpakken (Groepslessen met bedrijfs-studiebezoeken)

De cursus

De NVC Introductiecursus Verpakken (ICV) geeft de cursist een duidelijk beeld van het produceren van verpakkingen en het verpakken van producten. De cursist heeft na afloop inzicht in de meest voorkomende verpakkingsmaterialen, de productieprocessen, druktechnieken en wet- en regelgeving. Met deze kennis kan de medewerker effectiever communiceren met leveranciers, klanten en collega’s.
 
De cursus bestaat uit een uitgekiende compacte combinatie van groepslessen en bedrijfs-studiebezoeken. De cursisten doen zo objectieve en up-to-date feitenkennis op in combinatie met de ervaring en het inzicht die samengaan met het daadwerkelijk bekijken van de belangrijkste productieprocessen op verpakkingsgebied.
Bedrijfs-studiebezoeken aan productielocaties van verpakkingsmaterialen, waarbij de cursist de verpakkingsproductieprocessen daadwerkelijk in de praktijk ervaart, zijn onderdeel van het curriculum. 
 
De opleidingstaal is zakelijk Engels om de effectiviteit van het functioneren in de bedrijfsorganisatie zo groot mogelijk te maken en omdat veel verpakkingsterminologie en -literatuur een Engelstalige grondslag heeft. Dit houdt in dat lesmaterialen en opdrachten in het Engels worden aangeboden. De lessen worden in gemakkelijk toegankelijk Engels gegeven, tenzij de hele groep ervoor kiest om in het Nederlands les te krijgen.
 
Meer informatie?
Heeft u vragen over de cursus en/of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op. We kunnen dan ook de referenties doornemen. We zijn bereikbaar via opleidingen@nvc.nl of +31-(0)182-512411.

 

Voor wie

De cursus is bestemd voor medewerkers die hun bestaande competenties in kort tijdsbestek willen aanvullen met de basiskennis van verpakken en verpakkingsmaterialen.
Na afloop van de cursus weten zij de essentie van wat er speelt in het brede vakgebied en hebben de basis gelegd om toekomstige ontwikkelingen te kunnen volgen en begrijpen.

Programma

Dag 1:

 • Definitie verpakken
 • kwetsbaarheden en functionaliteiten
 • keteninzicht
 • marktspelers
 • verpakkingswetgeving, voedselveiligheid
 • druktechnieken
 • overzicht meest voorkomende verpakkingsmaterialen

Dag 2:

 • Eigenschappen papier en karton, externe invloeden; vocht, licht, tijd; productie en toepassingen van verpakkingen van papier en karton
 • Productieproces golfkarton, inclusief bedrijfsbezoek
 • Blik en aluminium, sluitingen, productie en toepassingen van metalen verpakkingen
 • Productieproces blik en aluminium, inclusief bedrijfsbezoek     

Dag 3:

 • Grondstoffen en smeltproces, productie en toepassingen van glasverpakkingen
 • Productieproces glas, inclusief bedrijfsbezoek
 • Kisten, (F)IBC’s, pallets
 • Productieproces pallets, inclusief bedrijfsbezoek

Dag 4:

 • Elementaire opbouw van kunststoffen, rigide kunststoffen, flexibele kunststoffen, productie en toepassingen van kunststof verpakkingen
 • Productieproces flexibele kunststof verpakkingen, inclusief bedrijfsbezoek
 • Praktijkcases: Hoe verpak je het product? Welke toepassingen heeft het verpakkingsmateriaal?

Planning

De cursus duurt 4 dagen die plaatsvinden bij het NVC in Gouda en op locatie in Nederland. Lestijden zijn van 09.30 tot 16.00 uur.


Startmoment

08 okt 2024

NVC Introductiecursus Verpakken (Groepslessen met bedrijfs-studiebezoeken)

Lessen op: 8, 15 oktober en op 5, 12 novemberl 2024 van 9.30 tot 16.00 uur.
Kosten leden: € 2.075,00 Kosten niet-leden: € 2.660,00

Toelatingsadvies

Voor deelname aan deze opleiding is geen specifieke vooropleiding op het gebied van verpakken vereist. Wel is EQF-4 denk- en werkniveau gewenst. 
Omdat de opleidingstaal zakelijk Engels is, wordt van de deelnemer tenminste een basisbeheersing van de Engelse taal verwacht. Indien u twijfelt over uw taalvaardigheid, neem dan gerust contact met ons op.

Opdracht en certificaat

Een opdracht maakt deel uit van het lesprogramma. De 1e versie van de opdracht moet bij start van de cursus worden ingeleverd. Na afloop van de cursus moet een verbeterde versie worden ingeleverd. Wordt de opdracht als voldoende beoordeeld, dan ontvangt de cursist het certificaat NVC Introductiecursus Verpakken.

Docenten

De ICV-docenten zijn tweetalig (Nederlands en Engels), het lesmateriaal is in het Engels en de lessen worden in principe gegeven in makkelijk toegankelijk Engels, tenzij de gehele groep er voor kiest in het Nederlands les te krijgen.

Kosten

NVC-leden betalen €2.075,00. Niet-leden betalen €2.660,00. Meer weten over het NVC-lidmaatschap? Klik hier.

De bedragen zijn inclusief koffie/thee, lunch en syllabus, exclusief btw en reis- en verblijfkosten.

 

Meer informatie?

Heeft u vragen over de cursus en/of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op. We kunnen dan ook de referenties doornemen. We zijn bereikbaar via opleidingen@nvc.nl of +31-(0)182-512411.