NVC Introductiecursus Verpakken (Live Hybride met bedrijfs-studiebezoeken)

De cursus

De NVC Introductiecursus Verpakken (ICV) geeft u een duidelijk beeld van het produceren van verpakkingen en het verpakken van producten. U heeft na afloop inzicht in de meest voorkomende verpakkingsmaterialen, de productieprocessen, druktechnieken en wet- & regelgeving. Met deze kennis kunt u effectiever communiceren met leveranciers, klanten en collega’s.
 
De cursus bestaat uit een uitgekiende compacte combinatie van groepslessen en bedrijfs-studiebezoeken. De deelnemers doen zo objectieve en up-to-date feitenkennis op in combinatie met de ervaring en het inzicht die samengaan met het daadwerkelijk bekijken van de belangrijkste productieprocessen op verpakkingsgebied.
 
Bedrijfs-studiebezoeken aan productielocaties van verpakkingsmaterialen, waarbij u de verpakkingsproductieprocessen daadwerkelijk in de praktijk ervaart, zijn onderdeel van het curriculum. Ieder studiebezoek wordt in de klassikale les geïntroduceerd door de docent, aan de hand van een educatieve video-impressie, zodat de essentiële kenniselementen worden overgedragen. 
 
De klassikale lessen vinden plaats in hybride vorm. Hybride opleiden bij NVC maakt het mogelijk voor de student fysiek aanwezig te zijn dan wel de les live online te volgen, vanaf iedere locatie wereldwijd. 
Klik hier om het NVC Hybride klaslokaal te ervaren.
 
De klassikale lessen worden ondersteund vanuit de NVC online leeromgeving. In aanvulling op de live lessen en bedrijfs-studiebezoeken kunt u zo op ieder tijdstip en op iedere locatie de (opnames van de) gegeven lessen en de achterliggende lesstof nog eens goed bestuderen. 
 
Meer informatie?
Heeft u vragen over de cursus en/of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op. We kunnen dan ook de referenties doornemen. We zijn bereikbaar via opleidingen@nvc.nl of +31-(0)182-512411.

 

Voor wie

De cursus is bestemd voor medewerkers die hun bestaande competenties in kort tijdsbestek willen aanvullen met de basiskennis van verpakken en verpakkingsmaterialen om beter invulling te geven aan hun procesondersteunende of aansturende functie.

Na afloop van de cursus weten zij de essentie van wat er speelt in het brede vakgebied en hebben de basis gelegd om toekomstige ontwikkelingen te kunnen volgen en begrijpen.

Voorbeelden van deelnemers zijn verkopers, leidinggevenden, marketeers, inkopers en kwaliteitsmedewerkers.

Programma

Dag 1:

 • Definitie verpakken
 • kwetsbaarheden en functionaliteiten
 • keteninzicht
 • marktspelers
 • verpakkingswetgeving, voedselveiligheid
 • druktechnieken
 • overzicht meest voorkomende verpakkingsmaterialen

Dag 2:

 • Eigenschappen papier en karton, externe invloeden; vocht, licht, tijd; productie en toepassingen van verpakkingen van papier en karton
 • Productieproces golfkarton, inclusief bedrijfsbezoek
 • Blik en aluminium, sluitingen, productie en toepassingen van metalen verpakkingen
 • Productieproces blik en aluminium, inclusief bedrijfsbezoek     

Dag 3:

 • Grondstoffen en smeltproces, productie en toepassingen van glasverpakkingen
 • Productieproces glas, inclusief bedrijfsbezoek
 • Kisten, (F)IBC’s, pallets
 • Productieproces pallets, inclusief bedrijfsbezoek

Dag 4:

 • Elementaire opbouw van kunststoffen, rigide kunststoffen, flexibele kunststoffen, productie en toepassingen van kunststof verpakkingen
 • Productieproces flexibele kunststof verpakkingen, inclusief bedrijfsbezoek
 • Praktijkcases: Hoe verpak je het product? Welke toepassingen heeft het verpakkingsmateriaal?

Planning

De cursus duurt 4 dagen verdeeld over twee blokken van twee aaneengesloten dagen. De lessen vinden plaats bij het NVC in Gouda en op locatie in Nederland. Lestijden zijn van 09.30 tot 16.00 uur.


Startmoment

09 okt 2023

NVC Introductiecursus Verpakken (Live Hybride met bedrijfs-studiebezoeken)

Lessen op: 9, 10, 31 oktober en op 1 november 2023 van 9.30 tot 16.00 uur.    
Kosten leden: € 1.980,00 Kosten niet-leden: € 2.530,00

Methode

De lessen worden Live Hybride gegeven waarbij de studenten er voor kunnen kiezen wel of niet fysiek op de leslocatie bij de les aanwezig te zijn. 
 
Alle lessen worden opgenomen. Ze kunnen vanuit de 24/7 NVC online-leeromgeving altijd door de bedrijfsstudenten worden herbekeken. Ook al het lesmateriaal is in de 24/7 online-leeromgeving aanwezig ter bestudering vooraf, tijdens, dan wel na afloop van de lessen. 
 
De lessen worden gegeven door live docenten, ondersteund door een NVC E-Course Technische Onderwijsassistent (ETOA). De docent beantwoordt tijdens én desgewenst na afloop van de lessen alle studentvragen.
 
 

 

Opdracht en certificaat

Een opdracht maakt deel uit van het lesprogramma. De 1e versie van de opdracht moet bij start van de cursus worden ingeleverd. Na afloop van de cursus moet een verbeterde versie worden ingeleverd. Wordt de opdracht als voldoende beoordeeld, dan ontvangt de cursist het certificaat NVC Introductiecursus Verpakken.

Docenten

De ICV-docenten zijn tweetalig (Nederlands en Engels), het lesmateriaal is in het Engels en de lessen worden in principe gegeven in makkelijk toegankelijk Engels, tenzij de gehele groep er voor kiest in het Nederlands les te krijgen.

Kosten

NVC-leden betalen €1.980,00. Niet-leden betalen €2.530,00. Meer weten over het NVC-lidmaatschap? Klik hier.

De bedragen zijn inclusief koffie/thee, lunch en syllabus, exclusief btw en reis- en verblijfkosten.

 

Meer informatie?

Heeft u vragen over de cursus en/of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op. We kunnen dan ook de referenties doornemen. We zijn bereikbaar via opleidingen@nvc.nl of +31-(0)182-512411.