Vechten tegen de voedselverspilling door beter te verpakken

Verpakken is de activiteit van het tijdelijk integreren van een externe functie en een product om het juiste gebruik van het product mogelijk te maken. Bij voedsel spreekt men vaak over 'consumptie' in plaats van 'gebruik'. Het doel van het project is de bestrijding van voedselverspilling te ondersteunen én te stimuleren door beter te gaan verpakken.

Inmiddels zijn drie elementen van voedselverspilling geïdentificeerd, waarbij beter verpakken kan helpen: overconsumptie (resulterend in overgewicht en nadelige gezondheidseffecten zoals diabetes), dysfunctioneel verbruik ('mal-nutrition'; dat wil zeggen voldoende calorie-inname als zodanig, maar niet met de juiste vitaminen) en ondervoeding (met name onnodige verliezen in de supply chain).

Drie verpakkingsfuncties zijn het meest relevant: de verpakkingsafmetingen (c.q. portiegrootte), de on-pack communicatie (het informeren van de consument en het faciliteren van feedback van de consument aan de voedselleverancier/distributeur) en nieuwe of geoptimaliseerde verpakkings- en logistieke technologieën (bijvoorbeeld het bieden van een betere productbescherming in vochtige omgeving of bij hoge temperaturen).

Bekijk de video-impressie van de NVC Inspiratievergadering Vechten van voedselafval met nieuwe verpakkingen (gehouden 22 april 2016 in het Auditorium van het NVC-verenigingskantoor in Gouda).

Download de presentatie van het NVC Workshop Fighting food waste (gehouden op 22 maart 2017 op de 13e ENG Packaging Design & Innovation Summit in Rome, Italië).

Een overzichtsartikel werd 2 maart 2018 gepubliceerd in de NVC Special 2018 (hoofdstuk 2). Lees hier de digitale versie van de NVC Special 2018 online.

Vraag via info@nvc.nl de presentaties op van de internationale conferentie Fighting food waste together: how to open the potential of better packaging (gehouden op donderdag 22 maart 2018 tijdens de Anuga Foodtec-in Keulen, Duitsland).

De voorbereidingen van een vervolgconferentie tijdens de CIBUSTEC 2019 (te houden van 22-25 oktober 2019 in Parma, Italië) zijn inmiddels begonnen. Contacteer Michael Nieuwesteeg via m.nieuwesteeg@nvc.nl of telefoon +31-182-512411 als u een bijdrage wilt leveren.

Leer alles over voedsel verpakken in de Live Online NVC E-Course Food Packaging (Live Online Learning betekent: wereldwijde toegang, geen reiskosten en uitstekende leerresultaten dankzij live docenten in het interactieve online NVC-klaslokaal).

Neem contact op met het NVC-verenigingskantoor als u uw inzichten wilt delen.