Locked4Kids

Adres Edisonweg 11
Postcode / Plaats 6101 XJ ECHT
Land Nederland
Telefoon +31-(0)475-390550
Fax +31-(0)475-468292
E-mail info@locked4kids.com
Website www.locked4kids.com

Locked4Kids is 's werelds eerste kindveilige hersluitbare kartonnen doosverpakking.

Het is extreem moeilijk, maar tegelijkertijd fascinerend om iets te creëren dat zowel eenvoudig, goedkoop en makkelijk te produceren is, en tegelijkertijd door iedereen te gebruiken... behalve uiteraard voor kleine kinderen.

In Europa worden ongeveer 80% van alle tabletten en capsules verpakt in een blisterstrip en daarna in een retail doosje. In de VS is dit andersom. Hier worden - tot op de dag van vandaag -  ongeveer 80% van alle geneesmiddelen in flesjes of potjes verpakt. Dit is echter snel aan het veranderen, want er is een groeiende trend naar het gebruik van blisterverpakkingen aan het ontstaan; iets wat gebeurt om een goede reden: Een blister garandeert de integriteit van pillen en capsules veel beter dan een potje of flesje. Houdbaarheidsdatum en batchnummers kunnen individueel op elke blisterstrip worden gedrukt; een blisterverpakking beschermt het geneesmiddel veel beter tegen vocht en vervuiling en - in tegenstelling tot een flesje of potje - toont een blisterstrip onherroeppelijk of er iets is gebeurd met een geneesmiddel. 
Het staat onomstotelijk vast dat een doosverpakking niet alleen de beste, maar ook de meest economische oplossing is om blisters met tabletten of capsules te verpakken. Tot nu toe was het echter onmogelijk om dit op een kindveilige manier te doen, tenzij er gebruik werd gemaakt van speciale verpakkingstechnieken. Dit was voor Ecobliss reden om in 2013 te starten met de ontwikkeling van de Locked4Kids verpakking.

Sinds we startten met de ontwikkeling zijn er talloze tests uitgevoerd en was het een ware uitdaging om positieve resultaten te behalen. Het is nu eenmaal lastig om je in te leven in de denkwijze en de fysiek van (een grote groep) kleine kinderen als het gaat om zoiets simpels als een doosje.
Maar met elke negatieve test verwierven we een grote hoeveelheid feedback over zowel over het gedrag van kinderen alsook volwassenen, en deze leercurve hebben we gebruikt om het design steeds weer opnieuw te perfectioneren.

Certificering
US16CFR1700.20 en ISO 8317 bieden een maatstaf voor het meten van de effectiviteit van het beperken van toegankelijkheid van verpakkingen voor kleine kinderen. Daarnaast beschrijven ze de toegankelijkheid voor volwassenen.
De basis hiervan ligt in het intensief testen met groepen kinderen in de leeftijd van 42-51 maanden, maar ook het testen met volwassenen tussen 50 en 70 jaar oud. Officiële testen mogen alleen worden uitgevoerd door geregistreerde testfaciliteiten met een ISO 17025 certificering.
Locked4Kids werd uiteraard tegen deze standaards getest. Met verbazingwekkende resultaten.
Medio 2014 ontving Ecobliss de certificering voor 3 verschillende afmetingen doosverpakkingen. Daarmee werd een 'range' certificaat verworven. Dit houdt in, dat alle afmetingen die vallen tussen de kleinst en de grootst geteste verpakkingen geschikt zijn voor massaproductie, zonder dat hiervoor een hercertificering moet worden aangevraagd.
Vanaf dat moment besloten we om de 's werelds eerste echte kindveilige doosverpakking 'Locked4Kids' op de markt te introduceren.

Door diezelfde markt werd onze verpakking zeer goed ontvangen, en binnen afzienbare tijd kregen we erkenning doordat er een aantal zeer ambitieuze prijzen in de wacht werden gesleept, waaronder de CPHI Pharma Award, zilver in de Gouden Noot prijzen, de WorldStar President's Awards en - meest recentelijk - de AmeriStar 2017 Award als 'Best of Show'. Allemaal mooie successen, maar vanuit gebruikersstandpunt was Ecobliss nog steeds niet 100% tevreden over Locked4Kids.

Hoewel het overgrote deel van oudere volwassenen geen enkel probleem met onze verpakking had en - puur en alleen gekeken naar testresultaten - alle tests ruimschoots binnen alle US en Eu normen vielen, was er toch een klein percentage mensen dat moeite had met het openen van de verpakking. Dit leidde ertoe dat de verpakking opnieuw onder een vergrootglas werd gelegd met als doel de ontwikkeling van Locked4Kids 2.0. De doelstelling was om het doosje zodanig aan te passen dat het voor IEDEREEN eenvoudig zou zijn om de verpakking te openen, behalve voor de kleintjes uiteraard ! Professionals die met kindveilige verpakkingen te maken hebben weten als geen ander, dat er een heel dun lijntje loopt tussen gebruiksgemak voor ouderen en veiligheid voor kinderen. Geen sinecure dus !

Hoe werkt het ?
Het doosje heeft 2 kleine openingen die gepositioneerd zijn aan de twee zijkanten, diagonaal van elkaar op een afstand, die voor kleine kinderen niet of heel moeilijk te overbruggen is, maar voor volwassenen wel.
Een plastic tray schuift in het doosje en 2 'haken' vergrendelen de tray telkens als deze volledig naar binnen is geschoven. Door het gelijktijdig indrukken van deze haken ontgrendelt de tray en kan hij naar buiten worden geschoven.
Het karton is gelamineerd met een 'scheurbestendige' film. De voorkant van de tray is gebogen, om weerstand te bieden aan nieuwsgierige kindervingers. Daarnaast heeft de tray een neerwaarts gebogen hoek, zodat een gebruiker toch een goede grip heeft als de tray naar buiten wordt getrokken wanneer deze volledig naar binnen is geschoven.
Alle componenten - tray, doosje en blisters - zijn zodanig ontworpen, dat ze met elkaar verbonden blijven, zelfs op het moment dat de verpakking door de gebruiker geopend is.

Bij Locked4Kids 2.0 stond gebruiksgemak bij het openen - maar tegelijkertijd het behouden van de kindveiligheid centraal. Dit werd bereikt door de vorm van de haken en de gaten waarin deze vallen aan te passen, samen met een aantal kleinere modificaties. Door dit te doen is het niet langer noodzakelijk om eerst aan de tray te trekken en daarna de haken in te drukken. In versie 2 is deze volgorde niet meer aanwezig. Dit maakt het voor senioren een stuk eenvoudiger om de verpakking te openen. Sterker nog, het testen met senioren met de nieuwe Locked4Kids 2.0 gaf een 100% resultaat, terwijl de resultaten met kinderen nét zo goed bleven als daarvoor.

Op dit moment is Locked4Kids wereldwijd beschikbaar, en er wordt verwacht, dat het op korte termijn de nummer 1 verpakkingsoplossing zal zijn op het gebied van kindveilige doosverpakkingen.