Resolutie Europees Parlement: EU moet efficiënter met grondstoffen omgaan

30 mei 2012

Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie efficiënter met grondstoffen omgaat. Ook levensmiddelenbedrijven moet streven naar efficiënter grondstofgebruik, aldus het EP. Dit blijkt uit een resolutie van de Nederlandse Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66 die het Europese Parlement tijdens een plenaire vergadering met een ruime meerderheid aannam.
Het EP wil het dumpen van afval afbouwen en roept de Europese Commissie dan ook op om voor 2014 met voorstellen hierover te komen. Verder wil het EP dat Brussel zijn doelstellingen voor 2020 voor hergebruik van afval aanpast, zodat er tegen die tijd geen afvaldumping of – verbranding meer plaatsvindt als hergebruik een optie is.
Volgens het Europees Parlement zou op etiketten informatie dienen te komen die consumenten informeert over grondstofhergebruik van het product en milieueffecten. Verder dringt het EP aan op een milieubelasting om verkwisting van grondstoffen tegen te gaan. Daar kan een verlaging van andere belastingen zoals op arbeid tegenover staan (VMT Nieuwsbrief, 29 mei 2012).