NL: Nog geen verbod op bisfenol A (BPA) in coatings

26 januari 2017

Uit een studie van het RIVM is gebleken dat de blootstelling aan BPA omlaag moet, maar minister Schippers (VWS) acht een verbod (nog) niet wenselijk. Van alternatieve stoffen is niet zonder meer vastgesteld dat ze veiliger zijn, of zijn de gevolgen niet goed onderzocht. Een verbod verdient geen navolging, omdat fabrikanten dan worden gedwongen alternatieven te gebruiken waarvan de veiligheid niet goed is onderzocht.
In een brief aan de Stichting Wemos bevestigt de minister haar standpunten nogmaals en meldt daarbij tevens dat ook EFSA geen reden ziet om de bestaande grenswaarden nu aan te passen, mede omdat BPA in 2017 opnieuw geëvalueerd zal worden (Nieuwsbrief Waar&Wet, 20 december 2016).
Klik hier voor de antwoorden op de vragen van Kamerlid Van Gerven (SP) over hormoonverstorende stoffen (73 kB).
Klik hier voor de brief van minister Schippers (VWS) aan de stichting Wemos over maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen (76 kB).
Klik hier voor meer informatie over de online NVC E-Workshop Food Contact Materials Legislation.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411. Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse overzicht, de NVC Members-only Update.