Fabrikanten verdoezelen voedingswaarden

22 februari 2017

Veel fabrikanten vermelden op pakjes en zakjes alleen de voedingswaarde na bereiding. Ze trekken zo een rookgordijn op over de hoeveelheid suiker, vet en zout in hun producten. De Consumentenbond vindt dat op etiketten minimaal de voedingswaarde per 100 gram ‘onbereid product’ moet staan, zodat consumenten weten wat ze kopen. De vermelding van de voedingswaarde per bereid product is wettelijk toegestaan, maar zegt niets over de voedingswaarde van de saus of mix zelf. Met alleen de voedingswaarde per bereid product kunnen consumenten de producten onderling niet vergelijken, zeker als een ander recept dan op het etiket staat gebruikt wordt (Consumentenbond, 10 februari 2017).
Klik hier voor het volledige nieuwsbericht.
Klik hier voor het artikel in de Gezondgids (1,47 MB).
Klik hier voor EU Verordening 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (geconsolideerde versie van 19-2-2014).

Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse nieuwsoverzicht, de NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.